Buitenverblijf het Grootenhuis

Over Winterswijk

Winterswijk is een bruisende plaats in de Achterhoek, dicht tegen de grens met Duitsland. Winterswijk staat bekend om haar unieke coulisselandschap met vele scholtenboederijen en natuurgebieden, zoals bijvoorbeeld het Korenburgerveen en het Wooldse veen. Winterswijk is in 2020 uitgeroepen tot beste kleine fietsgemeente van Nederland. Ook kun je er prachtige wandelingen maken aan de hand van wandelroutes.

Het Grootenhuis ligt op een paar honderd meter afstand van Golfbaan “De Voortwisch”.

Winterswijk heeft een gezellig centrum, waar je heerlijk kunt “slenteren”. Er is een uitgebreid en hoogwaardig aanbod van winkels. Ook is er veel horeca rondom het marktplein en de Jacobskerk. Aan de rand van Winterswijk ligt Obelink Vrijetijdsmarkt, de grootste sport-, outdoor- en campingwinkel van Europa.
Aanraders om lekker een hapje te gaan eten of lunchen zijn Restaurant De Zwaan, De Nachtwacht, Het Weurden, De Revolutie, Stad Munster en The Gallery. Beroemd is ook het Italiaanse ijs van Talamini.    

Maar ook in cultureel opzicht is Winterswijk echt een aanrader. Zo is er De Steengroeve, onderdeel van het Nationaal Landschap Winterswijk. De Steengroeve is een dagbouwmijn waar voornamelijk kalksteen wordt gewonnen. De groeve is sinds 1932 en nu nog steeds in gebruik. Alleen hier en in Maastricht komen fossielen uit de dinotijd aan het oppervlak. In de Steengroeve doet Naturalis opgravingen naar sporen van reptielen net vóór de eerste dinosauriërs. In het centrum van Winterswijk staat Villa Mondriaan. Dit is het voormalige woonhuis van Piet Mondriaan, dat tegenwoordig een interactief museum is. Ook kunt u bijvoorbeeld een bezoek brengen aan Wijngaard Hesselink. Deze wijnboer heeft ruim 10 jaar geleden het roer omgegooid en is in plaats van aardappelen wijn gaan verbouwen. Een pionier op dit gebied. Winterswijk heeft een eigen schouwburg (De Storm) en een bijzondere, authentieke bioscoop (Skopein). Ook kunt u bijvoorbeeld een bezoek brengen aan Theater Astoria, dat u terug brengt in de sfeer van de jaren 20 en 30.  Dit zijn slechts enkele voorbeelden van de kunst en cultuur die Winterswijk rijk is.

Winterswijk beschikt met recreatieplas ’t Hilgelo en het Strandbad over twee fantastische plekken om te zwemmen en recreëren. Het Strandbad is een prachtig authentiek zwembad uit de jaren 30, dat in 2010 volledig is gerestaureerd. Bezoekers kunnen hier onder toezicht zwemmen.
Voor de durfals kunnen de indoorkartbaan of het klimbos van Winterswijk uitkomst bieden. Met ingang van 2021 beschikt Winterswijk ook over een skate/skeeler/schaatsbaan.

Winterswijk ligt dicht tegen de grens met Duitsland. Vanuit Winterswijk kunt u makkelijk uitstapjes maken naar bijvoorbeeld het historische Münster, Nordhorn (dierentuin) en Schloss Raesfeld.